МВР дири извършителите, деца от махалите165 влака са били замеряни

...
 МВР дири извършителите, деца от махалите165 влака са били замеряни
Коментари Харесай

Вандали потрошили 165 влака с камъни

 

Министерство на вътрешните работи дири причинителите, деца от махалите

165 влака са били замеряни с камъни от началото на 2018 година до момента, сочи статистиката на БДЖ-Пътнически транспорти, пише „ Телеграф “.

Вандалските актове устойчиво се усилват като през 2018 година те са били 45. През 2019 година замеряни с камъни са били 59 влака, а 61 композиции са били обстрелвани за първите девет месеца на тази година, проличава от цифрите.

И транспортният личен състав, и пасажерите към този момент добре знаят кои са секторите, в които има най-голяма заплаха даден трен да попадне под офанзива с камъни. Най-често повтаряемост на случаите с мятане на камъни по влакове се следят в сектора сред столичните гари Захарна фабрика и Горна баня, както и в региона на гара Казанлък. В непосредственост и до двата сектора има ромски махали - „ Факултета “ в София и „ Кармен “ в Града на розите. Има регистрирани и доста единични случаи в разнообразни сектори на страната, осведомят от превозвача. От офанзивите с камъни - въпреки и рядко се случва да пострадат пасажери и превозен личен състав. Ранените през 2018 година са четирима, през 2019 година един, а до момента през 2020 година - двама. Всички са леко потърпевши, като провалите се случват при удар от камък през отворен прозорец или от порязване от счупено стъкло.

Щетите от нападенията са най-вече материални и включват най-често счупени прозорци на вагони и мотриси и по-рядко на локомотиви. Най-често наранени са мотрисните влакове „ Сименс Дезиро “, защото те са с по-големи прозорци и са по-уязвими при мятане на предмети по тях. По влаковете най-често летят камъни, само че се случва те да бъдат уцелвани и с части метал, дърво и даже балони с вода, както при последния случай по линията София-Бургас.  Вандалщината с камъните коства значително пари на така и така закъсалия финансово жп транспортьор. Регистрираните и оценени вреди за 2018 година са в размер на 48 321 лева, за 2019 - 15 397 лева 12 484 лева са оценените досега вреди през 2020 година

БДЖ и Министерство на вътрешните работи работят в непрекъснато съдействие за определяне на причинителите на сходни действия и главно за предварителна защита на тези прояви, оповестиха за „ Телеграф “ от превозвача. Провеждани са редица взаимни мероприятия и дружно с Комисията за битка против противообществените прояви на малолетни и малолетни и детски педагогичен стаи. В резултат на взаимното съдействие в доста региони, както и в този на Казанлък, се следи позитивен резултат. В момента още веднъж се приготвят взаимни мероприятия за предварителна защита на похищенията в региони с регистрирани сходни случаи.

Балон с вода, а не камък е предизвикал последното строшаване на прозорец на преносим състав на БДЖ. Инцидентът се случи на 17 септември при разминаването на бърз трен № 8601 от София за Бургас с бърз трен № 8640 от Стара Загора за София в сектора Белово-Септември. При разминаване на композициите от последния вагон на влака за София е хвърлен предмет против насрещно преминаващия трен за Бургас.

В резултат е счупено едно от челните стъкла на локомотива и пострадаха машинистът и помощник-машинистът. Влакът престоя 62 минути на гара Септември до премахване на повредата. Според осведомени с случая предметът е бил балон с вода и въпреки и несвоевременно, причинителите едва ли са желали да провокират такива повреди.

Железничари от локомотивното хранилище в София споделиха пред „ Телеграф “, че доста остарели локомотиви „ Шкода “ у нас са към момента с истинските си челни стъкла. Те обаче не са многопластови, като тези, които се конфигурират в новите локомотиви, а при удар с камък, балон или птица се разтрошават на безчет дребни късчета, които могат да наранят кожата и очите на личния състав.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР